Merkezkaçlı superchargerlar başka modifiyeye sahip olmayan ve günlük kullanılan V-8lerde güvenilir bir şekilde 500 – 700+ beygir güçlerine ulaşmanın tek yoludur.
Supercharger neden bu kadar popüler oldu?
Bunun birçok sebebi var. Öncelikle; verimli bir supercharger sistemi, mevcut düşük-oktanlı benzini kullanarak geçmişin muscle car performansını fevkalade güvenilirlikle ve yakıt ekonomisine en az zararı vermek suretiyle sağlar. İkinci olarak; superchargerlar, bir motorun rektifiye ve ince ayar yapılma zorluğu ile karşılaştırıldığında, kolay kurulabilir ve basitçe bakılabilir hale gelecek kadar geliştirilmiştir. Son olarak, devamlı olarak yeniden doldurulması gereken NOS tüpü aksine, supercharger bir kez takıldığı zaman performansı ilgilendiren başka masraf veya uğraş çıkartmamaktadır. Sözün kısası, superchargerlar, yüksek performans ile alakalı geleneksel zorlukları en az çıkartan üst düzey performans sağlarlar.
Merkezkaçlı superchargerlar başka modifiyeye sahip olmayan ve günlük kullanılan V-8lerde güvenilir bir şekilde 500 – 700+ beygir güçlerine ulaşmanın tek yoludur.
Supercharger motor performansını nasıl artırır?
Superchargerlar, motorun yanma odalarındaki hava/yakıt karışımının yoğunluğunu artırarak performans artırımı sağlarlar. Yoğunluktaki bu artış, mümkün olan en düşük sıcaklıktaki daha fazla havanın (Motora atmosferik basıncın sağlayabileceği havadan çok daha fazla) sıkıştırılmasıyla sağlanır. CFM (Cubic Feet Per Minute), bir motordan akan havanın hacimsel miktarıdır. MAF (Mass Air Flow) hava şarjının sıcaklığında etkendir, çünkü daha soğuk şarj daha yoğundur ve haliyle daha etkilidir. Dolayısıyla teknik olarak konuşursak, kompresyon hem motorun hacimsel verimliliğini, hem de daha yüksek beygir gücü ve tork sağlamak amacıyla motorun hava akış yükünü artırır.
Bir supercharger motora ne kadar beygir gücü sağlayacak?
Her ne kadar bazı üreticiler belirli bir beygir gücü artışı iddia etse de, aslında superchargerlar beygir gücü kazancını yüzde (1 atmosfer yüzdesi) olarak sağlarlar. Standart benzin ile çalışan bir motorun kompresyon oranını 9:1 olarak farzedersek, eğer bir supercharger 14.7 psi basınç (1 atmosfer daha) sağlıyorsa diğer herşeyin aynı kaldığını varsayarak motorun sıkıştırmasını iki katına çıkartacaktır. Termal ve Mekanik enerji transferleri dengelendiğinde; 7.5 psi (1/2 atmosfer) basınç veren bir centrifugal supercharger, kompresyonsuz maksimum beygir gücü RPM’inde 35-40% civarında beygir gücü ve tork sağlayacaktır. Vuruntular sizi ateşleme/avans geciktirici sistemi kullanmaya mecbur bırakıyorsa, tabii ki daha az kazanç göreceksiniz çünkü avanstaki birkaç derecelik geciktirme bir motorun sıkıştırmasını çok büyük oranda azaltacaktır. Daha yüksek basınç seviyelerinde havanın sıkıştırılması ile ortaya çıkan ısı verimin azalmasına sebep olacaktır. Öte yandan intercooler kullanımı veya yarış yakıtları bu zararı engelleyebilir. Intecooler sayesinde güvenilirliği koruyarak daha yüksek basınç seviyelerinin uygulanması ile standart benzin kullanarak 17 psi basınç ve 9:1 kompresyon oranı ile 100% beygir gücü ve tork kazanımı sağlanabilmektedir.