Oluşturulan forum yanıtları
-
YazarYazılar
-
MustsedKatılımcıSelam Beyler,
Ata sana tüm kalbimle katılıyorum!!!! Bu denli ACEMıCE bir tavır sergileyen Tomsfed yetkilileri, bu işi hiç yapmamış insanların seviyesine iniyor – inanılacak gibi değil. Levent arkadaşımızın şu an içinde bulundu ruhsal durum yetmiyormuş gibi birde Katil gibi gösterilmesi insanlık dışı ve muhtemelen yalnızca bu ülkede olan bir olay. Eğer TOMSFED yetkililerine gidecek ise her türlü yazılı desteği vermeye hazırım ve burdan birçok kişi ayarlayabilirim. Eğer bunu bir şekilde değiştiremezsek, arabalarımız ÇLÇM MAKıNALARI olarak hafızalarda kalacak.
Saygılar
Sedat
MustsedKatılımcıSelam Beyler,
Maalesef size Antalya’da oluşan böyle ucuz, lanet ve gereksiz bir olay ile ilgili yazmak zorundayım.
2001 yılında ACCA (Amerikan Clssic Cars of Antalya) çatısı altında bir oluşuma yöneldik ve Dernek çalışmalarına başladık tam 23 arkadaş. Organizasyonlardan beni sorumlu tuttular ve birsürü gezi, etkinlik vs. düzenledik. VTV kanalında Klasik oto bölümüne araba gönderdik vs. O yıllarda ilk Drag yarışı yapıldı Antalyada ve biz tam 36 araba ile katıldık, Hatta pist üzerinde Rahmetli Uğur abi ile söyleşi filan yaptım. Neyse, yarışlar başladı Motorsikletler ile. Mtorsikletin biri kalkışta yalpaladı ve seyircileri silme geçti. Tamer (’68 Cougar) ve ben koşarak Organizasyonu yürüten ısmail ……. gittik ve ara verilip emniyet şeridi için direttik ama olmadı. Yarışlar kazasız bitti ve ardından toplantı yapıldı. Herkes ” Harikaydı” ” muhteşem” oldu diye seslendi. Bizim grup ortamı bozdu ve ne kadar acemice ve tehlikeli olduğunu dile getirdik – sevilmeyen çok bilmişler olduk.
Sonraki yıl yarış zamanı havalimanı karşısında kart pistinde toplantı yapıldı ve benimle birlikte 3 arkadaş katıldık. Nasıl oldu bilmiyorum ama dediklerimize kulak verip, yarış pisti ile seyirci arasına 100m civarında emniyet şeridi uygulandı. Kazasız bir yarış ve bizce çok güzeldi. Ancak seyircilerden gelen tepki çok kötüydü. Piste fazla uzak olmak ortak kanaattı. 2003 yılında yine toplanıldı ve konuşuldu. Geçen sene seyirciler çok uzak olduğundan istenilen etki sağlanamdığı üzerinde anlaşıldı ve biz kalktık, Hayırlı işler diledik ve çıktık – birdaha o organizasyona katılmamak üzere.Keşke biz demiştik diyemeseydik ve bu manzaralar hiç oluşmasaydı ama oldu. Dün akşam Alman tv de bu konu çıktı ve duyduğum kadarıyla Amerikada’da yayınlandı – utanç verici.
Haberlerde Levent Kesen arkadaşımızın tutuklanacağını söylendi ama NEDEN. Mekanik Spor yapan bir insanın başına %90 gelebelicek bir olay bu. Ha Lastik patlamış, ha şeritten çıkmış – ne yapabilir.Arkadaşlar kabul edelim – Türkiye bu Spora daha hazır değil, belki 15-20 yıl sonra olur ama şu an tepede olanlarla olmaz. Ve Koskoca TOMSFED çıkıp bir yorum yapamıyor – YAZIK.
Çlen gencecik insanlara allahtan rahmet, yakınlarına ve bu spora gönül verenlere Sabır, Yaralı arkadaşlara acil şifalar dilerim.
mustsed
MustsedKatılımcıSelam Beyler,
Hepinizin bildiği gibi bu fren sisteminde arabanın durmasını sağlayan 2 parça önemli; Balata ve onun sıkıştırdığı Rotor (disk, Ayna). Fizik kuralları burdada geçerli ve iki elemandan biri erimesi gerekiyor. Bizim ve diğer normal ölümlü insanların arabalarında kullanılan DÇKÇM disklere daha yumuşak (OEM) balata kullanmanız gerekiyor. ıki sert birbirine çarpınca fren kötü oluyor ve aşırı ısınıp GLAZE yapıyor – yani araba durmuyor. En iyisi OEM olayına katılamayacağım, amerikada satılan ucuz yan sanayi PAD’ler daha iyi olabiliyorlarmış (Napa, Autozone, Jeg’s).
Gelelim diğer olasılığa Yani High Performans fren aynaları ve balatalar. F1 rortorları Uzay teknolojisiyle (Kevlar compoısite, Carbon composite gibi) üretiliyor ve her yarış sonunda BALATA değil ROTOR değişiyor. Her 3-4 yarış sonrasında Stress Crack sebebiyle balatalar (seramik komposit) değişiyor (bilgi 2003 Ferrari F1 technic bulletinden alınmıştır). Nascar ve benzeri yarış arabalarında durum aynı (kurallar müsade ettikce).
Eğer standart arabanızda düz OEM disk kullanıyorrsanız – OEM balata en iyisi. Eğer disklerde delik veya yarık standart olarak mevcutsa (ki bunlar yumuşak Pad fren uygulanırken çabuk aşınacağı için) – biraz daha sert (semi metallic) balata kullanırsın verim için. Bu böylece devam eder.
Fred Puhn tarafından yazılan “Brake Handbook” kitabını herkese tavsiye ederim.
Saygılar,
mustsed
MustsedKatılımcıSelam Beyler,
Firrebird, Benim anlatmak istediğim; Doktor adayları yıllarca ilerde görebilecekleri hastalıkların tedavisini öğreniyorlar ama hasta yok!! Benim hergünüm en az 4 saat www’de geçiyor, ilgim olsun olmasın herşeyi okumaya çalışıyorum. Çnemli olan Mantığını kapmak (ki bu tüm eski AA larda aynıdır) ve bir şekilde aklında veya notlarında tutmak. Hiç görmediğim ama samimileştiğim ısveçli bir arkadaşım var ve ona mail yoluyla arabasının (’62 Plymouş belvedere) arka defransiyelini toplattım ama ne o arabayı nede sahibini canlı gördüm. Demek istediğimi anlatabildimmi bilmem. Biliyorsun Millet olarak okumaya ve anlamaya biraz uzak oluruz, helede yabancı dil olursa okuduğumuz. “Sık Kullanılanlarda” en 300 kayıt var ve ara ara bunları geziyorum – neden = öğrenebilme şansımı kullanmak için.
Saygılar,
mustsed
MustsedKatılımcıSelam Beyler,
Bu konu ile ilgili görüşüm 2 cümle;
Kullanmayacaksan Orjinal olsun,
Kullanacaksan modifiye et!!!!Doğru mühendis beyler bu arabaları en iyi şekilde çizmiş ve üretim hattına vermişler 30 yıl önce. Kusura bakmayın ama Harikadır diye ’59 kepli tavan araba alacağım ve TEK HAZNE ana fren merkezi ile yola çıkacağım – kabus bu. Yada hergün kullandığım ’64 impala 4 teker Kampana ile kışın beni durduracak. Çrnekler binlerce bu konu ile iilgili. AAnızı kullanacaksanız Modifiye şart, ha bahsettiğim modifiye V8 takmak veya geniş lastik takmak değil. Emniyet kemerinden başlanıp, FREN sistemi, Helezon veya makaslar biraz olsun sertleştirmek ve benzeri olaylar. bunlara Amerika’da güzel bir isim takmışlar RESTOMOD diye. Restorasyon ve Modifiye (yanbi güncelleme) birarada yapılması. Bizler bu arabaları neden seviyoruz hiç düşündünüzmü? 2 sebebi var = Görünüş ve SES. Bazıları iç hacim olayınıda ekliyor oldu 3 sebep. Lütfen bana emniyet, sağlamlık, yol tutuş gibi olaylardan bahsetmeyin zira hiçbiri bizim arabalarda yok. derlerki 20km/s ile bir arabaya çarptım birşey olmadı AA’ma ama içindekiler tokat yemiş gibi çıkar. Yeni arabalar Haşat oluyor ama içindekilerini koruyor.
Yanlış anlamanızı istemem ama ben biraz gerçekciyimdir ve AA kullanmamın sebeplerinide biliyorum. 1967 Mustang (modifiyeli) ve 1957 Chevrolet BelAir arabalarım var. ıkiside orjinal değil artık çünkü ben onları kullanıyorum veya kullanacağım. 1957’ye komple ’76 Malibu şasesi koydum sırf frenlerden dolayı. Disk, yağmur çamur dinlemez sizi durdurur. Çok orjinal 1948 Plymouş durdurmaz!!! Bu arada 30 yıllık Amerikancıyım ve herzaman kapının önünde AA oldu (allaha şükür). Aldığım araba temiz ve ORJıNAL ise sattım ama oynanmış ve düzgün ise kullandım.
Hayırlı günler
mustsed
MustsedKatılımcıSelam Beyler,
firrebird; kusura bakma ama fikrine katılmıyorum (tecrübe, AA sahibi olmak gibi). Malum bu tür “ıŞ BıLENLER ve TECRÇBELıLER” insanları bu uğraştan uzaklaştırıyorlar.
Şimdi eğri oturup doğru konuşalım! Bizim bu arabaların bilgi isteyen çok fazla bir yanları yok – tamamıyla mantık üzerine kurulmuş bilgi edinebilme yeteneğine bağlı araçlar.
Ateşleme ile ilgili sorunun var ve ustaya gidiyorsun, ilk yaptığı şey bobin hattına Taş Direnç koymak. Ford arabalarda Taş direnç olmaz mesela, bu işe yapan kablo var ama bilen USTA yok. Araba iyice kötü oluyor ve çok yakıyor. Her Ford kitabında bu kablonun varlığından bahseder.
Basit bir örnek ama olanlar bunlar. Eli alet edevat tutabilen ve okuma yazma becerisi olan herkez bir AA’yı adam eder ve rahat kullanır, hele bugünlerde dahada kolay – www var artık.
Arabasını tanıyan her sahib, arabasının nerede ne arıza vereceğini bilir yada öğrenir. En Nefret ettiğim laf “Yolda kalır bu” Lafı. Kalır tabi, eğer 124, Şahin, Doğan parçalarından uydurma iş yaparsan kalır. Çğrenen adam bunları takmaz – bulamıyorsa bir parçayı eşdeğeri ile değiştirir. Bende 67 Mustang ve 57 BelAir var – hiç yolda kalmadım (maşallah). Nedeni çok basit – önce okuyor sonra yapıyorum. Bazen haftalarca araştırıp doğruyu buluyorum bazen ise hemen.Yeni arkadaşlar, elinizde ınternet ve bu forum gibi nimet varken hata yapmaktan korkmayın.
Saygılar
mustsed
MustsedKatılımcıSelam beyler,
Yakıtından şikayet ettiğin karbüratörün meme noları kaç (primer+sekonder) 350 makinada 290cfm’den tutun – 750cfm’ye kadar (Hatta enjeksiyon sistemlerinde doğrudan 1000 cfm TB takıyorlar) takan var ama memelerle oynamazsan araç ya fazla hava alır yada az (sekonder kelebekleri açtığında). Bu rölantiyi (çok) etkilemez ama hava akışını değiştirince bozar. Tamamıyla aynı makinalarda, takas sorun yaratmazken – modifiyeli makinelerde genel motor karakterine uymaz ise sorun çıkartır. Amerikalılar o yüzden “Jet” assortment alıp, zırt pırt arabalarının memelerini değiştirip optimize ediyorlar.
mustsed
MustsedKatılımcıSelam Arkadaşlar,
MustangGT ne güzel yazdı ve eğer istanbul’dan 20-30 kişi çıkmaz ise daha nediyeyim? Ancak tekrar ediyorum Kuralları baştan koymayı sakın unutmayın. Bu tür organizasyonlar genelde hep sonradan gevşediği için hezimet ile sonuçlanır.
Burada eklenmiş bir sayfa ile üyeler iş akış planını görecek ve uğradıklarında hangi arabanın sırasının olduğunu bilmeli. Bu iş tamamıyla organizasyon işi. Arabalarını yıkasınlar su parasına, Yağlarını değiştirsinler maliyetine veya ucuzdan çay içip muhabbet etsinler – Harika.
Takım Taklavat yeni cihazlar, bunlar illaki parayla alınmak zorunda değil (Bi dakka yanlış anlamayın). Promosyon denilen harika bir olay var. Mesela gidiyorsun bir Yağ distribütörüne ve diyorsunki ben sizin bayii olmak isterim ama lift yok, arkadaşlar geliyor kuruyor lifti ve bırakıyorlar yağ kutularını sende satıyorsun. Satış (üyelere – maliyetine) miktarına göre 2-3 yıl sonra lift senin. Dergiler var, AA olarak haftalık yazılar yazılır dergilere, sorun çözücü kaynak haline gelinir. Çekim, düğün, nişan ve benzeri aktivitelere araç teminatı yapılır ücret mukabilinde vs. vs. vs. Ama iş sıkı tutulmalı ve kurallar aynen uygulanmalı. ıstanbulda olsam sizlerle teker teker görüşmek isterdim.
Saygılar,
mustsed
MustsedKatılımcıArkadaşlar,
Doğru diyorsunuz ancak amerikancı demek bu arabaları tanımak demek değil, yaptığını utanmadan sorabilmek ve tamamıyla MANTIK işi. Eski amerikanlarda en büyük dertlerden biri (belkide en büyüğü) elektrik aksamı. Allah Razı olsun 1000 defa, 1989’da Ankarada Mustang’ı en iyi elektrikcilerden birine götürdüm 4’lü çalışsın diye. Arabayı geri aldığımda her frene bastığımda Korna çalmaya başladı ve o gün bugün arabama Kaportacı ve Boyacı hariç USTA? dokunmuyor. 1984 yılından buyana hep AA kullanıyorum ve 1989 dan beride herşeyimi kendim yapar oldum (bu AA için evime ufak torna bile aldım yav).
Değinmek istediğim, arabalarımız aslında çok basit ve kolay bakılabilen makinalar. Kaporta ve boya işi biraz zor gibi ancak mekanik ve elektrik işleri bu tür bir garajda yapılır bence (fazla açılmak sabırsızlık ve uyuşmazlık getirir). En fazla yapılacak iş motor toplamak ile sınırlanmalı yani 2-3 günlük işler ki başkalarınada sıra gelsin hep aynı arabalar garajda durmasın. Tabiki tüm bu işler yapılırken araç sahibi başında olacak. Amaç arabaları yaptırmak olmamalı, nasıl yapıldığına şahit olup öğrenmek olmalı. Araç sahiplerinin çoğu eminimki ellerine bir shop manual alınca işin büyük bir kısmını anlarlar (dil sorun olabilir – ama inglizce bilen birsürü arkadaş var burda).
Saygılar,
mustsed
MustsedKatılımcıBiraz daha bilgi verebilirsen iyi olur. Motor ne, Şanzuman hangi tip gibi.
Szopen arkadaşıma katılamayacağım, Ford T-bird çok keyifli bir araba ve Tek kapı (bazıları için) olması dışında bir eksiği yok.
Motor eğer 4.6 mod makina ise daha iyi, Şanzuman ya otomatik 4 vites yada manuel 5 vites her ikiside çok iyi ve tutulan şanzumanlar. Az yakan ağır bir görüntüsü olan hoş bir araba.
Fiyatı uygun ise ve durumu iyi ise almak hata olmaz.
Saygılar,
mustsed
MustsedKatılımcıSelam tempest,
ıyi düşünmüşsün ancak birey olarak açacağın bu tür bir garaj, garaj olmaktan öteye gidemez. Bir birliğe ait olursa insanların gelmesi daha kolay olur çünkü kerndi mekanına gidiyormuş gibi olur ve kendi kendini kazıklamaz. Garaj giderleri burada bir altbaşlık altında herkes için görünür ve takip edilebilir olmalı.
Aidatlarla ödenen kalfa veya çalışan ücreti haricinde oluşan parça masrafları yine kişinin kendisine ait olur.
Bu arada Acmecamaronun toplanmayı bekleyen güzel bir makinası var onuda belli saatlerde toplarsa, merak eden arkadaşlar uğrar ve en azından motor iç kısımlarının neye benzediğini öğrenir.Ancak tekrar ediyorum, bu iş bir çatı altında olmalıki bir işe yarasın ve her katılımcı bunun sorumluluğunu üstlenmeli. Kurallar kesin olmalı (Benim Doğan’ın radyatörü parçalandı şurda değiştirsek olmazmı) türünde talepler olmamalı. Workshoplar düzenlenebilir ve burda katılımcılara (üyeler) arabalar ile ilgili konusal eğitimler verilebilir (her ay bir konu).
Bu tür birliklerin örnekleri Avrupa ve Amerikada çok mevcut. Almanyadaki bir BMW ilgilileri birliği bu işi ayda bir toplanıp kiralık garajda yapıyor (kardeşim üye de). Bnece düşünülmeye değer.
Saygılar,
mustsed
MustsedKatılımcıSelam XLR-V,
Bunu nerden duydun veya buldun bilmiyorum ama ilginç!
Engine Block heater olarak adlandırılan cihaz bir Resistanz olup (genelde) motorların su bulunan kısımlarına takılır ve enerjisini 220V prizden alır. Amerikada en yaygın olanlar, bloktan bir su tapası sökülerek yerine bu ısıtıcı takılır. En yaygın olanı suyu ısıtsada, Yağ ısıtanıda mevcut ancak yağ ısıtılınca tüm blok ısınmayacağı için verimsiz.
En büyük faydası, soğuk havalarda (kademeli olarak -5 ve altı) motorun ürettiği zararlı egsoz gazlarını azaltması. Soğuk havada açığa çıkan zararlı gazlar, sıcak motorun 50 – 100 katı kadar. Diğer bir faydasıda, araba çalışır çalışmaz kalorifer ısı verir.
Amerika ve Kanadada bazı eyaletler bu konuya destek sağlıyorlar (ısıtıcı ücretli/montaj ücretsiz gibi veya satış fiyatı düşürülüyor çünkü bir miktarını Çevre Koruma birliği üstleniyor).Umarım bilgiler faydalı olmuştur.
mustsed
MustsedKatılımcıSelam Acmecamaro,
10-12psi boost ve 8-8.5 komp. bana biraz az geldi. Eğer pistonlardan düşük komp. elde edeceksen rahat 18-20 arası boost yaparsın ama yok ben üst kapaklardan ve kalın conta ile hallederim dersen iyi. Bu arada A/F metre 2 adet lazım, ben bunları kendim imal ediyorum yani lazım olursa malzeme fiyatına hallederiz.
Araba olarak kesin bir düşüncen yoksa, Pick-up düşünürmüsün. Burda adamın birinde 1953 Chevy 3100 kamyonet var toplamalık. 3000YTL diyor araka kasa yok. Burda bir arkadaşa ’54ünü topladık ve hoş oldu.
Ben tüm 50’li araçlarıma ’73-’76 Malibu veya ımpala şasesi koyuyorum ve Antalyada en az 7-8 böyle araç geziniyor. Kendi ’57 BelAir (ki şu an adi bir kaportacının elinde) arabamada taktım ve çok güzel oldu. Bu şaselerin üstünde herşey var, Helezon yaylar, Hidrolik direksiyon, Disk fren vs. Motor bağlantıları hertür V8 alıyor. Tek tek yapmaya kalkarsan hem pahalı hemde zaman alıyor. Bence düşünmeye değer.
Saygılar,
mustsed
MustsedKatılımcıSelam Beyler,
Acmecamaro, 350 blok ve aşırı besleme için iyi olabilir. Madem Turbo konusunda bukadar takılı kaldın sana 2 site adresi gönderiğim. Bakınca çok basit geliyor ama ben hiç turbo konusunda çalışmadım. umarım faydalı olur.
http://64.225.76.178/main.htm
http://www.turbocalculator.com/sale-turbos.phpSaygılar,
mustsed
MustsedKatılımcııyi Akşamlar beyler,
Acmecamaro: Arabanda motor olarak ne takılı bilmiyorum ama 900cfm projection bayağı büyük bir sistem ve fazla motor oynamalarına gelmiyor. Bunun sebebi ” Speed density” (motorun emdiği havanın ısı derecesi-basıncı ve motor devri üzerinden hesaplamalı) sistemlerinde sabit mapler üzerinden çok az oynama imkanı tanınıyor ve ECM (beyin) ufak değişiklikler dışındakilere cevap veremiyor.
Ben daha çok “Mass Air” sistemlerine güveniyorum. Bunlar Hava akışl metre ile hava yoğunluğunu ve devirsayısı ile motor ısısından hesaplamalar yapıyor ve genelde motora ek sistemler ve güç artırıcı eklemeler yaptığında kendilerini ayarlıyorlar. Bu sebepten ötürü dünyanın en iyi EFı lerinden biri Ford 5.0 EFı sistemi. EEC-IV beyin kullanıyor ve kesinlikle “Plug & Play”. En büyük özelliği ise “Sequential” enjeksiyon olması (hangi silindir ateşliyorsa ona yakıt veriyor – TPı sıralara komple yakıt veriyor (BATCH FIRE))
Oldsmobile: Senin arabanıda bilmiyorum ama eğer Enjeksiyon olayına girmek istiyorsan, aşağıdaki sitelerde gezin ve ihtiyacın olan bilgiyi ezberle. Aslında işin en güzel yanı, bu sistemler ayar istememesi ve anlaşıldığı takdirde çok basit olmaları. Daha öncede yazdığım gibi, beyinleri kendin dahi yapabiliyorsun (Baskı devre planı-eleman listesi-proğramı hepsini veriyorlar). Bugün almanyadaki dr-mustang sitesinin satılık bölümüne baktım ve 600 – 700Ǣ⬠fiyata enjeksiyon sistemi satıyorlar. Eğer bununla ilgili gerçek planların varsa, elimden geldiği kadar sana yardımcı olmak isterim.
bunlarda bahis ettiğm siteler;
http://www.customefis.com
http://www.bacomatic.org/~dw/index.htm
http://www.affordable-fuel-injection.com/
http://www.geocities.com/infieldg/v8injection.html
http://www.megasquirt.info/ Kendin Yap Enjeksiyon sistemi – Ucuz
http://fordfuelinjection.com/ En ayrıntılı site ve herşey mevcut FORDSaygılar,
mustsed
-
YazarYazılar