Ana Sayfa › Forumlar › Forumlar › Sohbet (Konu Sınırlamasız) › Tachymeter de ortalama hiz
- Bu konu 14 yanıt içerir, 6 izleyen vardır ve en son 18 yıl 4 ay önce acmecamaro tarafından güncellenmiştir.
-
YazarYazılar
-
-
29 Haziran 2006: 20:53 #640XLR-VKatılımcı
Bir cok chrono olan saatte bezel kisminda rakamlar gorursunuz ve bu Tachymetre olarak bilinir .Aslinda bu sus olsun diye konulmus bir aksesuar degil normalde ortalama hizi olcebilen bir seydir ancak benim merak ettigim bu sey nasil hizi olcuyor ?
Konuyla ilgili bilgisi olan arkadaslar varsa bu konuda yardimci olurlarsa cok memnun olurum -
30 Haziran 2006: 01:20 #10333piyuAnahtar yönetici
ben tam anlamadım… anladıgım kadarını yazayım… km saati olarak bilinen rakamlardan bahsediyorsan su sekilde calısıyor… sanzımandan bir kablo cıkıyor… km teli denen bu kablo gelip km saatine baglanıyor… boylece hem hızı hemde km’yi goruyoruz… sanzımandaki disli belli bir hızda donuyor… kablo’nun kadranın arkasındaki ucuda surekli dönüyor…
umarım konu budur
-
30 Haziran 2006: 02:37 #10334XLR-VKatılımcı
Tesekkurler aciklamalar icin yalniz benim ogrenmek istedigim sey , kol saatlerinde (chronometre olanlarda) bezel kismi var kimi modelde bu donebiliyor , o bezelin etrafinda rakamlar gorursun baktigin zaman .
Tachymetre denen bu sistemde hiz olcumu ve ortalama hizi hesaplayabiliyorsun benim ogrenmek istedigim bu kol saatindeki sey nasil olurda hizi hesaplayabiliyor ?
Hatta konuyu daha iyi anlatmak icin bir tane resim gondereyim arsivimden -
30 Haziran 2006: 02:44 #10335XLR-VKatılımcı
Resimde “Units Per Hour” yazili kisimda rakamlar gorunuyor bezelin ustunde .Bu rakamlarla senkronize sekilde hiz olcumu yapilabiliyor ama nasil ?
Hatta baska bir saat firmasi pilotlar icin ortalama varis saati ve ucus saatini bile hesaplayabilen bir modeli var . -
30 Haziran 2006: 03:26 #10336Pontiac301Katılımcı
valla 1 yıldır daytona kullanıyorum,inan farkında bile değilim,yarın bir otapı arayıp soracağım…
-
30 Haziran 2006: 03:43 #10337NOMADKatılımcı
Tacymeter lı saatler 2 tip olur
1) Sabit bezel( uızerinde rakamların oldugu cerceve) Sadece hızı gosterir
2) hareketli bezel (uzerinde rakamlar ve N E S W harfleri vardır)hızı ve yonu gosterir1) hız hesaplama soyle yapılıyor: oncelikle birim mesafe yi seçmek gerekiyo yani saatte kaç km yaptıgımızı hesaplıyacaksak 1 km uzunlugunda yolun baslangıç ve bitiş noktasını bilmemiz gerekiyor.
Bununda 2 yolu var.
1A) eger aracın içindeysek zaten aracın km saatinde ki sayaç dan 1 km yol aldıgımızı anlayabiliriz.
1B) hareket eden aracın hızını dısardan belirlemek istiyorsak 1 km uzunlugunda yolun onceden olçulmuş baslangıç ve bitiş noktasının belirlenmiş olması gerekir.arac başlangıç noktasında iken chronograph çalıştırılır Chrono calıştıgında saatin saniyeyi gosteren ibresi çalışır ve gostergemiz budur. ve araç 1 km yi tamamladıgında, chronograph durdurulur. Saniyenin gosterdigi rakam aracın saattaki hizidir.
sizin resmini koydugunuz saatte 400 unıteye kadar olcum yapılabiliyor.
UNIT olarak km, kara mil i , deniz mili seçilebilir.
2) Yön bulma soyle yapılıyor ( sadece hareketli bezel ile yapılır ve kuzey yarımkurede mumkundur)
saatin akrebi guneş i gosterecek şekilde hızalanır, akrep ve saatin 12 yazısının tam ortası S yani guneydir. hareketli bezel akrep ve 12 nin tam ortasına getirildiginde Kuzey guney dogu batı belirlenmiş olur.
-
30 Haziran 2006: 10:41 #10338Mustafa YÜKSELKatılımcı
vay be çok ilgimi çekti
bunları yapan saat kaç para
-
30 Haziran 2006: 12:10 #10339NOMADKatılımcı
hiç ummadığın kadar ucuz saatlerde bile var bu ozellikler ancak saatlerin hassasiyeti ve guvenilirliği tartışılır. Swatch,casio, citizen vs marka saatler pro olmasada guvenilebilecek saatlerden, resimdeki rolex birazcık:) pahalı , Ama benim favorim TAG.
-
30 Haziran 2006: 13:45 #10340XLR-VKatılımcı
Tesekkurler ederim degerli aciklamalar icin bunlari hemen not edeyim
Saatlere gelince eger pro istenirse auto-chrono almak en iyisi biraz pahali bile olsa .
Evet TAG bu isin duayenlerinden bir firma ama benim en cok tercih ettigim Zeniş makineli bir PAnerai tabii bulunabilirse (cunku simdikilerde ETA makine var ama o da mukemmel ) yada Rolex Daytona veya Zeniş El Primero (Rolex Daytona ve Zeniş El Primero da ayni makine var)
Yon haricinde hatta Euro ve Dollar bile hesaplayabiliyorsun Breitling’in urettigi bir model de vardi benim katalogta gormustum bir taneBu arada hiz ve mesafe olcumu yaparken her zaman 1 km yi baz almak mi gerekir yoksa 500 metrede de olcum yapilabiliyor mu ?
-
30 Haziran 2006: 23:32 #10341NOMADKatılımcı
unıts per hour ibaresi 1 tam km, kara mili, deniz mili ni baz alıyor.
Eger olçumu 500m de yaparsan kadranda gordugun rakamı 2 ye bolmen gerekir. -
30 Haziran 2006: 23:35 #10342NOMADKatılımcı
aklıma gelmişken sabit hızla giderken yapılan olçumlerde 500m yada 1 km arasında buyuk farklılıklar cıkmayacaktır.
Ancak 0 km den hızlanma şeklinde olcume basladıgın takdirde 500m ile 1 km arasında goz ardı edilemiyecek farklar olusur.
Eger yardımcı olabildiysem ne mutlu.
-
1 Temmuz 2006: 00:53 #10343Pontiac301Katılımcı
aldığın markaya göre değişir, daytona 5000 dolardan başlıyor,
TemPest wrote:vay be çok ilgimi çekti
bunları yapan saat kaç para -
1 Temmuz 2006: 00:58 #10344Mustafa YÜKSELKatılımcı
:S o ne bea okadar param olsa amerikan alırm
ben telefona bakıyorm şimdilik iyi hızıda kafadan hesaplarm
-
1 Temmuz 2006: 02:47 #10345XLR-VKatılımcı
Tesekkurler cok yardimci oldun
Bu bilgiler benim icin cok onemliydi cunku en cok ogrenmek istedigim konularin basinda geliyordu -
3 Temmuz 2006: 15:12 #10346acmecamaroKatılımcı
Memet, senin internetten taklidini alip babana gercek diye sattigin saat ne markaydi?
Pontiac301 wrote:aldığın markaya göre değişir, daytona 5000 dolardan başlıyor,
-
-
YazarYazılar
- Bu konuyu yanıtlamak için giriş yapmış olmalısınız.