Ana Sayfa Forumlar Forumlar Sohbet (Konu Sınırlamasız) Gümrük, vergi ve işalat

16 yanıt dizini görüntüleniyor
  • Yazar
    Yazılar
      Conn
      Katılımcı

Herkese selam,

Siteye yeni üye oldum ve sayenizde neredeyse hiç uyumadan işŸe gittim, ne kadar çok okunacak şŸey varmışŸ. Vergi ve parça getirtmeyle ilgili bir kaç topic gördüm ama doğrudan araç getirtmekle ilgili bir topic bulamadım.

Harika durumda (inanılır gibi değil ama 3.000 milden az yol yapmışŸ) bir ’86 Fiero GT buldum ve almak istiyorum. AraşŸtırmama rağmen kaça malolacağını bulamadım. Gemiyle taşŸıma bedeli sorun değil ama vergi hukuku ne der bilemiyorum.

Sorular : 10 ya da 20 yaşŸ altı ve üstü araçlarla ilgili işŸalat sıkıntıları var mıdır? Koleksiyon amaçlı hurda araç getirtmek mümkün müdür, trafiğe çıkartılabilir mi? Araç fiyatından fazla (buna sinir oluyorum) gümrük vergisi, ǖTV, KDV ödememek için yöntemler var mıdır?

Tüm Amerikan tutkunlarına saygılar.

transamumut
      Katılımcı

Sitede bi kaç defa konuşŸuldu bu olaylar hatta yurt dışŸından araba getiren abilerimizde var.Bildiğim kadarıyla son zamanlarda bu işŸler dağada zorlaşŸtı ama gemi taşŸımacılığında yani nakliye konusunda rahat bi şŸekilde tr ye getirirsin kendim gemiciyim o bakımdan diyorum,ama trde plaka almak gümrükten çıkarmak onlar seni yorar genede burda bilgili abilerimiz var bu konu üstüne tarkan abi sana yardımcı olur..BU ARADA ARAMIZA HOŞGELDıN ABı.

Tümer ARCAN
      Katılımcı

HoşŸgeldin, bildiğim kadarıyla 25 yaşŸ üstünde gümrük vergisi alınmıyo. onun dışŸında bi bilgim yok.

berkozler
      Katılımcı

bilgisi olan yazsın iyi sorular bunlar..

Conn
      Katılımcı

Kendi soruma kendim yanıt buldum ama rahatsız oldum… Bunu daha iyi bilen biri yardım etse iyi olacak.

Buyrunuz yanıt linki :

http://www.gumruk.gov.tr/content.aspx?cT=3&cId=b_bedelsiz

Bu da hesap :

Diyelim ki CIF bedeli 20.000 USD ve motor hacmi 2.8 L olan güzel bir custom made Fiero GT buldunuz. AYVAYI YEDıNıZ!

CIF Bedeli =20.000 USD

Motor hacmi =2.000 cc üzeri demek ki ǖTV %84!!!

ǖzel Tüketim Vergisi=CIF Bedeli x ǖzel Tüketim Vergisi Oranı yani

ǖTV = 20.000 x % 84 = 16.800 USD

Katma Değer Vergisi =(CIF Bedeli + ǖzel Tüketim Vergisi) x KDV Oranı

KDV = (20.000 + 16.800) x % 18 = 36.800 x % 18 = 6.624 USD

Bu durumda GǜMRǜKTE ǖDENECEK VERGıLER TOPLAMI ile birlikte:

Araç bedeli + ǖTV + KDV = 20.000 + 16.800 + 6.624 = 43.424 !!!

Bu navlun hariç bedel ki o araç 20 yaşŸında olduğu için %20 gibi bir bedel yani bunların yanında lafı bile olmaz.

Yahu ne yapacağız?!? 20K’lık araç bize 43K’ya maloluyor!!!

piyu
      Anahtar yönetici

Acıkcası farklı bir hesap cıkmasını beklemiyordum… cok kolay ve ucuz gelse etraf amerikan kaynardı 😉

XLR-V
      Katılımcı

Bence bizim gibilerden birisi Maliye Bakani falan olmali ama soz eger ben olursam merak etmeyin AA lara vergi mergi yok

Angelus
      Katılımcı
      XLR-V wrote:
      Bence bizim gibilerden birisi Maliye Bakani falan olmali ama soz eger ben olursam merak etmeyin AA lara vergi mergi yok

Bugün bir taksici ile konuşŸtum 80 – 83 arasında çok ucuz fiyatlara tüm amerikanları toplayıp yurt dışŸına götürdüklerinden bahsetti… Aslında büyük bir fırsat kaçtı.. O araçlar aynen küba da olduğu gibi korunsa ve hala taksi dolmuşŸ olarak çalışŸsa bunun için fırsat verilse (ucuz benzin,vergi) aynen londra gibi güzel bir doku olmaz istanbula değişŸik bir hava vermezmiydi?? Turizm otel yapıp o otellere pastorize yumurta satmakla olmuyor… ahh ahhh inşŸallah olursun maliye bakanıda kurtarırsın bizi bu zulumden…

piyu
      Anahtar yönetici

bu olayı su sekilde anlatasam sanırım cok daha net olur…

bırakın ucuz güzel ya da nadide amerikanları… hurdalıkta resmen les seklinde olan amerikanları bile alırım… tumunu buraya getiririm

XLR-V
      Katılımcı

Simdi Kuba daki durum biraz farkli ama adamlar sanki yeniymis gibi taxilere bakiyorlar .Ama tabii guzel olurdu ,taxilerin veya diger toplu tasima araclarinin Amerikan olmasi .
      Mesela tv de turkiyeyi ve Istanbul’u tanitan programlarda inan sinir oluyorum o ucuz teneke kus serisimi musmula serisimi sari ciyanlari gorunce buyuk sozume tovbe ama ne o ya daha arbadan adilik akiyor !
      Hem bu ulke imajinada zarar verdigini dusunuyorum ayrica .Cunku bir yerin refah seviyesini anlamak icin o ulkenin taxilerine bir bak anlarsin .
      Keske o otomobil montaj atolyeri hic kurulmasaydi ayrica boyle olacaksa .
      Birde duyduguma gore aynen Londra gibi Istanbul icin hususi olarak taxi uretilecekmis ve sadece o kullanilacak ama kac para o da yine ucuz bir uretim olur birak en ucuz AA yi ….
      Not: Soylemeden gecemeyecegim , buyukbabam gibi Ankarali olursam bir icraatimda su plaka sacmaligini degistirmek olacak
      Yani eskisi gibi 50 lerin basindaki gibi sehir ismi yazacak mesela Istanbul AAA 11 gibi

Conn
      Katılımcı

Aslında tam da söylemek istediğim bu; Amerika’da yürür durumdaki bir hurdayı RAHALIKLA 400 dolara alırsın! Ama canım Türkiyem’e getirince bir de bakarlar motor hacmine gümrükte ayvayı yersin… mi?

Yoksa hurda diye yedek parçe muamelesi yaptırabilir miyiz? Peki yolda yürümesi için şŸase numarası lazım yoksa ruhsat alınamıyor, o zaman “ben bunu modifiye ettim/onardım, artık hurda değil” diyebiliyor muyuz?

Uzmanlık ya da tecrübe isteyen konular… Kim bilir bunları?

Angelus
      Katılımcı
      XLR-V wrote:
      Simdi Kuba daki durum biraz farkli ama adamlar sanki yeniymis gibi taxilere bakiyorlar .Ama tabii guzel olurdu ,taxilerin veya diger toplu tasima araclarinin Amerikan olmasi .
      Mesela tv de turkiyeyi ve Istanbul’u tanitan programlarda inan sinir oluyorum o ucuz teneke kus serisimi musmula serisimi sari ciyanlari gorunce buyuk sozume tovbe ama ne o ya daha arbadan adilik akiyor !
      Hem bu ulke imajinada zarar verdigini dusunuyorum ayrica .Cunku bir yerin refah seviyesini anlamak icin o ulkenin taxilerine bir bak anlarsin .
      Keske o otomobil montaj atolyeri hic kurulmasaydi ayrica boyle olacaksa .
      Birde duyduguma gore aynen Londra gibi Istanbul icin hususi olarak taxi uretilecekmis ve sadece o kullanilacak ama kac para o da yine ucuz bir uretim olur birak en ucuz AA yi ….
      Not: Soylemeden gecemeyecegim , buyukbabam gibi Ankarali olursam bir icraatimda su plaka sacmaligini degistirmek olacak
      Yani eskisi gibi 50 lerin basindaki gibi sehir ismi yazacak mesela Istanbul AAA 11 gibi

Buyukbaban Ankaranın neresinden?

XLR-V
      Katılımcı

Ankarali demem Ankara ya tasinmis malum Bakanliklar orada oldugu icin kendi aralarinda oyle deniyor Ankara disindan birisi milletvekili olur ve Anakaraya gittigi zaman .Yoksa buyukbabam Istanbullu .

Angelus
      Katılımcı
      Conn wrote:
      Kendi soruma kendim yanıt buldum ama rahatsız oldum… Bunu daha iyi bilen biri yardım etse iyi olacak.

Buyrunuz yanıt linki :

http://www.gumruk.gov.tr/content.aspx?cT=3&cId=b_bedelsiz

Bu da hesap :

Diyelim ki CIF bedeli 20.000 USD ve motor hacmi 2.8 L olan güzel bir custom made Fiero GT buldunuz. AYVAYI YEDıNıZ!

CIF Bedeli =20.000 USD

Motor hacmi =2.000 cc üzeri demek ki ǖTV %84!!!

ǖzel Tüketim Vergisi=CIF Bedeli x ǖzel Tüketim Vergisi Oranı yani

ǖTV = 20.000 x % 84 = 16.800 USD

Katma Değer Vergisi =(CIF Bedeli + ǖzel Tüketim Vergisi) x KDV Oranı

KDV = (20.000 + 16.800) x % 18 = 36.800 x % 18 = 6.624 USD

Bu durumda GǜMRǜKTE ǖDENECEK VERGıLER TOPLAMI ile birlikte:

Araç bedeli + ǖTV + KDV = 20.000 + 16.800 + 6.624 = 43.424 !!!

Bu navlun hariç bedel ki o araç 20 yaşŸında olduğu için %20 gibi bir bedel yani bunların yanında lafı bile olmaz.

Yahu ne yapacağız?!? 20K’lık araç bize 43K’ya maloluyor!!!

CIF bedeli 20.000 $ etmez o araç taşŸ çatlasın 10.000 $ dır çok iyi durumdaki arabaları şŸu an 5-6.000 $ FOB buluyoruz.. işŸin bir sürü detayı var eğer onları bir çözebilirsek deme keyfimize.

Anonim
      Ziyaretçi

Abi bir Fiero nun US’ deki fiyatı 500$ _ 5,000$ arasıdır, sen nerden buldun bu 20,000$ lık aracı o paraya Amerikada ne arabalar alırsın. Bir Fieronun o kadar etmesi için o aracın super yüklenmişŸ olması gerekir. Ben şŸahsen 6000$ a siyah 94 model bir Corvette görmüşŸtüm. Ben Fieromu 2,000$ a aldım 1,000$ a satamadım. TR ye getirme işŸinide düşŸünmüşŸtüm. Amerikadaki bir Türk nakliyat firmasıyla görüşŸtüm. Bana dedikleri Gemi bedeli 3,000$ ancak TR ye getirebilmem için aracın 3 yaşŸından yeni olması yada klasik sınıfına giriyor olması gerektiğini söylemişŸti, bende vazgeçmişŸtim.

kago90
      Katılımcı

nakliyat için konteyner başŸına 2000 dolara fiyat alabilirsiniz. Konteyner 2 araba alıyor bu arada.. Ben getirmedim araba ama bu bilgileri almışŸtım getirenlerden..

Conn
      Katılımcı

Bak bu iyi bir haber. Ben 2.900 USD fiyat aldım. Bir de getirip getiremeyeceğimiz konusu açığa çıksa rahatlayacağım. YaşŸ sınırlaması var mı acaba? Yani örneğin ’87 (19 yaşŸında) ya da ’84 (22 yaşŸında) araç getirtmek mümkün mü?

Binlerce üye arasından getirten birileri vardır diye umuyorum…

Herkese saygı, sevgi.

16 yanıt dizini görüntüleniyor
  • Bu konuyu yanıtlamak için giriş yapmış olmalısınız.
Exit mobile version