Ana Sayfa Forumlar Forumlar Sohbet (Konu Sınırlamasız) Vanilyalı Dondurma Aldı?ımda Otomobilimi Çalıştıramıyorum

7 yanıt dizini görüntüleniyor
  • Yazar
    Yazılar
    • #489
      Angelus
      Katılımcı

      Vanilyalı Dondurma Aldığımda Otomobilimi LJalışŸtıramıyorum

      General Motors şŸirketinin Pontiac marka otomobil departmanına gelen bir şŸikayet mektubu şŸu satırlardan oluşŸuyordu:

      “Her akşŸam yemekten sonra ailecek dondurma yeme alışŸkanlığına sahibiz. Fakat bir çok dondurma çeşŸidi olduğu için her yemekten sonra ne çeşŸit dondurma yiyeceğimize hep karar veririz. Ben de markete gider alırım. Geçen ay otomobilimi değişŸtirip yeni bir pontiac aldım ve o günden beri markete gidip gelmek benim için sorun olmaya başŸladı. LJünkü ne zaman vanilyalı dondurma alsam market çıkışŸında otomobilimi çalışŸtıramıyorum. Fakat başŸka çeşŸit bir dondurma aldığımda arabam gayet güzel çalışŸıyor. Bu sorun size çok saçma bile gelse, benim çok ciddi olduğumu bilmenizi isterim. Vanilyalı dondurma aldığımda arabam çalışŸmazken, neden başŸka dondurma aldığımda arabam çalışŸıyor?”

      Kolaylıkla buruşŸturulup atılacak bir şŸikayet mektubu gibi görünüyor, değil mi? ǖyle de olabilirdi. General Motors yetkilileri bu şŸikayet mektubunu bir kenara atabilirdi, müşŸterinin sorusuda sonsuza dek yanıtsız kalabilirdi. Ancak General Motors şŸirketi olayı araşŸtırması için bir mühendisi görevlendirdi.

      Mühendis, nezih bir muhitte oturan, iyi eğitim almışŸ Pontiac sahibiyle karşŸılaşŸınca biraz şŸaşŸırmışŸtı, böyle bir konuda dalga geçecek birine benzemiyordu. AkşŸam yemekten sonra yapılan dondurma alışŸverişŸine birlikte çıktılar. Vanilyalı dondurma alıp geri döndüklerinde, gerçekten de otomobil çalışŸmıyordu. Ertesi akşŸam çikolatalı dondurma aldılar ve araba çalışŸtı. ǜçüncü akşŸam sıra çilekli dondurmadaydı ve araba yine çalışŸıyordu. Son deneme turunda vanilyalı dondurma alındı ve maalesef araba yine çalışŸmadı.

      General Motors yetkilisi şŸaşŸkındı. Bir mühendis olarak, arabanın vanilyalı dondurmaya alerjisi olduğunu düşŸünmek pek akıllıca gelmiyordu. Bunun üzerine ziyaretlerine bir süre daha devam etti. Olayın günün hangi saatinde olduğunu, hangi tip benzin kullanıldığını, gidip gelme süresini ve daha pek çok ayrıntıyı incledi. Kısa bir süre içinde de ilk ipucunu elde etti. Vanilyalı dondurma almak diğer çeşŸitlere oranla çok daha kısa sürüyordu. LJünkü en çok aranılan ürün olan vanilyalı dondurma marketin hemen girişŸindeki dolapta satılıyordu. Diğer dondurma çeşŸitleri ise marketin en arka kısmında kurulu bir tezgahtan seçiliyordu. Herhangi değişŸik bir çeşŸidi almak bu yüzden çok daha uzun sürüyordu. Şimdi mühendisin karşŸı karşŸıya kaldığı soru şŸuydu? Otomobil neden daha kısa süre içinde geri dönünce çalışŸmıyordu? Zaman faktörü işŸin içine girince mühendis sorunun cevabını bulmakta zorlanmadı. Sorun, motor soğuduğunda devreye giren buhar kilidinden kaynaklanıyordu. Bu kilit, normal şŸartlarda motor durduktan hemen sonra devreye girip çalışŸıyordu ve çikolatalı yada çilekli dondurma alana dek geçen süre, motorun tekrar çalışŸması için yeterli soğumaya imkan tanıyordu. Vanilyalı dondurma gecelerinde ise süre çok kısa olduğu için motor soğuyacak vakit bulamıyor ve buhar kilidi devreye girmiyordu.

      Bu öyküden de anlaşŸılacağı gibi, komik hatta asılsız gibi görünen bir müşŸteri şŸikayeti bir şŸirketin ürün gelişŸtirmesinde kullanabileceği değerli bir veri haline dönüşŸebiliyor. MüşŸteri şŸikayetlerinin değerlendirildiği zamanlarda bir kurum için hediye niteliği taşŸıdığı bilinir. Bu gerçek öykü, garip bile olsa müşŸteri sorunlarının ve şŸikayetlerinin ürün ve hizmet gelişŸtirmeye olan katkısının önemini gösteriyor.

    • #7885
      XLR-V
      Katılımcı

      Cok enteresan bir hikaye ama musterinin mektubu kadar GM’in de konuya gosterdigi hassasiyeti tebrik etmek gerekir .
      GM sadece adi buyuk oldugu icin degil bu sekilde de musteri memnuniyetine verdigi onemden dolayi da buyuk bir firma .
      Daha once de ses muhendislerinin islerinin hic kolay olmadigini duymustum adamlar ,yeni piyasaya cikacak bir otomobilde seyir halindeyken egilip her tarafindan gelen sesleri analiz ediyorlar ve ona gore aractaki gurultulerin nelerden kaynaklandigini ve bunun onune nasil gecilecegine dair calismalar yapiyorlar .

    • #7886
      piyu
      Anahtar yönetici

      bende bunu cok eskiden duymustum… musteri’leri dinlemenin ne kadar önemli oldugunun en guzel orneklerinden biri…

    • #7887
      Mustafa YÜKSEL
      Katılımcı

      bu adamlar işŸi biliyo kutu yapp atmıyolar..

      çok güzel bi yazı saol angelus.

    • #7888
      XLR-V
      Katılımcı

      Ayni hikayenin orjinali, Cadillac Owners Group’tan bir uye tarafindan bugun gonderildi ve bende sanki ilk defa okuyormus gibi okudum .

    • #7889
      ata recai
      Katılımcı

      aynı olayı bir türkiyede düşŸünelimmmm…..
      tofaşŸa mektup atıp aynı seyleri yazıyozzz
      gelen yanıt ne olur sizce ..
      bence söyle biirsey olabilir..
      sike… dondurmanı vanilyanııııı ….
      gelirsem oraya küllaha oturturum seniii..

      gibi bir sey olabilir..
      muahhahhahhaha……

    • #7890
      Qurny
      Katılımcı

      bu olayı okumustum adamları ılgısınden dolayı tebrık edıyorum

    • #7891
      firrebird
      Katılımcı

      pontiac’ın bu güzel olayını bi kaç yıl önce chain maillerden okumuşŸtum ben de.. güzel oldu tekrar okumak beeah..
      tekrar hatırlattığın için saol angelus

7 yanıt dizini görüntüleniyor
  • Bu konuyu yanıtlamak için giriş yapmış olmalısınız.
Exit mobile version