Ana Sayfa Forumlar Teknik Motor (Engine) Kaporta üstüne takılan parça

16 yanıt dizini görüntüleniyor
  • Yazar
    Yazılar
      keops
      Katılımcı

ArkadaşŸlar son bir yıldır otomobillere ilgim arttı.Filmlerde gördüğŸüm kadarıyla ve ayrıca bu sitede’de var bu kaportanın üstüne takılan parça nedir karbüratör mü,turbo mu?Hatırlarsanız hızlı ve öfkeli filmindede vardı filmin sonunda siyah bir otomobil ve üzerindeki gümüşŸ renkli hava girişŸ delikleri olan parça. Nasıl bir parça bu ve ne sağŸlıyor. Merak ettiğŸim için yazdım yardımlarınız için teşŸekkür ederim.

gtagucu
      Katılımcı

BildiğŸim kadarıyla o blower oluyor.

Supercharger mantığŸıyla çalışŸıyor ama onun biraz daha hayvanisi. Supercharger’ın aksine devir yükselttikçe basınç arttırmak yerine direk 1000d/d ‘den itibaren maksimum basıncını veriyor haliyle o basıncı kaldirabilmek için bayağŸı sağŸlam motor gerekiyor ama getiriside bayağŸı yüksek oluyor mesela turbolu bir araçta gaza basıp devir yükselipte turbo devreye girene kadar blowerlı araçta gaza basar basmaz araba maksimum gücünü tekerleklere veriyor boy boy fark atmışŸ oluyorsunuz.

Anonim
      Ziyaretçi

Gaza her basıldığŸında nos basmışŸ gibi performanslanıyor araba.

Crush_Dummy
      Katılımcı

selam mad max serilerini izlediyseniz orda meshur max in araci interceptor da o sistem mevcut bence o sistemin en guzel gosterildigi aktarildigi filmdi cok gaza getiriyordu 600 hp idi ve o arac gercekti film icin yapilmis taklit degilmis… ama galiba film icabi uydurmasina baska bir yakit kullaniyordu blower benzin degilde nasil oluyorsa nitro cekiyordu kullaniyordu (eger bu gercek olabiliryorsa bilen biri varsa aciklasin yahu merakta kalmayalim) yanlis hatirlamiyorsam… hatta blower a basip kaciyordu adamlardan blower iin yakiti bitince soferlik becerilerini kullanip adamlara arkadann gumm 8)

Chevy_Killer_89
      Katılımcı

Nitro metan gazı olmasın….olmayabilir buyuk bir ihtimal.Çünkü nitro-metan gazı funny car ve top fuel funny car lar da kullanılıyor.

Bu arada Mad Max in aracı bu…Bilmeyenler… 😡

[img:41e0d7213b]http://popularhotrodding.com/features/0405phr_falcon_01_z.jpg[/img:41e0d7213b]

[img:41e0d7213b]http://popularhotrodding.com/features/0405phr_falcon_02_z.jpg[/img:41e0d7213b]

[img:41e0d7213b]http://popularhotrodding.com/features/0405phr_falcon_05_z.jpg[/img:41e0d7213b]

Crush_Dummy
      Katılımcı

evet nitro metan gazii olabilir cunku bir cok kere izledim sunu cok iyi hatirliyorum blower icin ayri bir yakit kullaniyor yoksa arac icin normal benzinde ariyordu …. simdi varmi oyle film yok.. hele ikinci filmin acilis sahnesinde cok var blowe kullanimi ayrica aciyordu vitesten dugme yapmis… yaninda da onun gibi harap olmus kopegi… heyt max baba… simdi mad max 4 yapilcakti iptal oldu muı durdu galiba yapimi ben oynaymayacam diye bide baska biri dusunuluyodu basrol icin ama mel gibson da olcakti filmde herhalde oyle olursa yol felan gosterecekti bu genc adama…gonul ister oyle olsun…. ama guzelim araba harap oldu ona yanarim..

avalon
      Katılımcı

O sistem blower bildiğim kadarıyla motorun üstüne montajlanarak motora sürekli taze ve soğuk hava sağlıyor ama tahriği motordan aldığı için bir kayıpta var örnek vermek gerekirse arabamız 250 hp blower 50 hp harcıyor ama 100 kazandırıyor yani bizim asıl kazancımız 50 hp aracımız oluyor 300 hp değerler doğru olmayabilir ama mantık bu.

transamumut
      Katılımcı

bu arabanın üstündeki blowerdir weıand(wayland) markası zaten bu marka genelikle air filter-intake manifold-supercharger ve blower üzerine çalışŸıyor.Ben filmi izlemedim ama şŸöle olabilir ayrı bi yakıt tankı var ise araçta saf alkol kulanilabilir 2 tankda ama ana yakıt tankındaki yani aracın kendi benzin doposunda ki benzinde kulaniliyorsa o zaman olmaz çünkü alkolden benzine geçerken ayarlar değişŸmelidir böle bi şŸey olamayacaği içinde benzin kulaniliyordur.

transamumut
      Katılımcı

bu arada kusura bakmayın ana yakıt tankı filan yazdım gemiye alışŸmışŸız arabayla çelişŸkiye düşŸüyoruz özür dilerim.

NOMAD
      Katılımcı

ArkadaşŸlar otomobil söz konusu olduğunda BLOWER amerikan argosunda SUPERCHARGER ın ta kendisidir.

SUPERCHARGER ; Mekanik tahrikle hareket ettirilen (Kranktan KayışŸ yada zincir yardımıyla alınan hareket) ve havayı atmosferik basınctan daha yüksek basınçla motora pompalayan sisteme verilen addır.

Ancak blower sözlük anlamı itibarıyle daha kuvvetli hava akışŸı sağlayan sistemlere verilen addır. Bir çok takside şŸöfürü serinleten pille calışŸan pervanelerden tutunda birçok binada havalandırma kanalları vasitasiyla içerdeki havayı dısarı atan sistem dahi blower dır.

Birde SCOOP vardır buda supercharger ın uzerinde daha fazla hava yakalamak için kullanılan bir aparattır. Huni görevi yapar genişŸ yuzeyi ile hava toparlayıp superchargera yollar.

F&F da gördüğünüz parça scoop tur. AşŸagıdaki resimde kelebekli scoop var, bunların onu tamamen acık olanlarıda vardır.
      blower.jpg

NOMAD
      Katılımcı

sum-g3008.jpg

mrg-6658.jpg

bunlar scoop işŸte. hatta subaruların onundeki hava girisi dahi bir scoop tur.

burAAk
      Katılımcı

Benim bildiğim (çok iyi bildiğim asla sölenemez :D ) NOMAD arkadaşŸımızın resimlerindeki şŸeyler hava filtresinin hayvanisi.LJünkü ben bu tür malzemesi olan araç gördüm supercharger’ın üstünde karbüratör onunda üstünde bu parçadan vardı.Karbüratör’ün üstü filtre olacağına göre…(asla!! emin değilim!!! mantığımı yürüttüm!!! yürüdüyse tabiii!!!)

NOMAD
      Katılımcı

Doğru söylüyorsun, sırasıyla emme manifoldu, supercharger, karburator( ler), hava filtresi, scoop.

scoop un amacı daha fazla hava toplamak.

burAAk
      Katılımcı

BRAVO BANA :D

gtagucu
      Katılımcı

Peki bu scoop’tan alıp kaputun üstüne takıp enjeksiyonlu aracımızın hava filtresini buna bağlasak bir kazancımız olurmu?

piyu
      Anahtar yönetici

performans amaclı yapılan bir mod… normalde yolda da kullandıgından seninki sinek-bocek ve hatta kus ızgarası gibi bisi olur :)

cold air intake filan tarzı seyleri biliyorsundur sen…onlar daha cok isine yarar…

NOMAD
      Katılımcı
      gtagucu wrote:
      Peki bu scoop’tan alıp kaputun üstüne takıp enjeksiyonlu aracımızın hava filtresini buna bağlasak bir kazancımız olurmu?

TaşŸındığım için uzun süredir nete giremiyordum ancak şŸimdi cevap verebiliyorum. Piyu nun söyledikleri bir anlamda doğru, eger standart hava emişŸ sisteminin üzerine bağlarsan teoride kazanç mutlaka elde edersin ama yaptiğin masrafa değermi tartışŸılır. Aracının hızı arttıkça havanın direnci artacak ve elde edeceğin verimde artacaktır.

Ancak daha belirgin bir kazanç elde etmek istiyorsan Piyu nun da söylediği gibi CAI yi blower ile adapte edebilirsin. chevellelerdeki Cowl induction, trans-am daki ram air intake, Shaker vs gibi sistemler bu amaç için fabrika tarafından üretilmişŸtir.

Aracının marka ve modelini söylersen daha aydınlatıcı bilgi vermeye çalışŸırım.

16 yanıt dizini görüntüleniyor
  • Bu konuyu yanıtlamak için giriş yapmış olmalısınız.