Ana Sayfa › Forumlar › Teknik › Motor (Engine) › Kaporta üstüne takılan parça
- Bu konu 16 yanıt içerir, 9 izleyen vardır ve en son 18 yıl 6 ay önce NOMAD tarafından güncellenmiştir.
-
YazarYazılar
-
-
16 Haziran 2005: 15:27 #276keopsKatılımcı
Arkadaşlar son bir yıldır otomobillere ilgim arttı.Filmlerde gördüğüm kadarıyla ve ayrıca bu sitede’de var bu kaportanın üstüne takılan parça nedir karbüratör mü,turbo mu?Hatırlarsanız hızlı ve öfkeli filmindede vardı filmin sonunda siyah bir otomobil ve üzerindeki gümüş renkli hava giriş delikleri olan parça. Nasıl bir parça bu ve ne sağlıyor. Merak ettiğim için yazdım yardımlarınız için teşekkür ederim.
-
16 Haziran 2005: 15:37 #5060gtagucuKatılımcı
Bildiğim kadarıyla o blower oluyor.
Supercharger mantığıyla çalışıyor ama onun biraz daha hayvanisi. Supercharger’ın aksine devir yükselttikçe basınç arttırmak yerine direk 1000d/d ‘den itibaren maksimum basıncını veriyor haliyle o basıncı kaldirabilmek için bayağı sağlam motor gerekiyor ama getiriside bayağı yüksek oluyor mesela turbolu bir araçta gaza basıp devir yükselipte turbo devreye girene kadar blowerlı araçta gaza basar basmaz araba maksimum gücünü tekerleklere veriyor boy boy fark atmış oluyorsunuz.
-
16 Haziran 2005: 18:26 #5061AnonimZiyaretçi
Gaza her basıldığında nos basmış gibi performanslanıyor araba.
-
16 Haziran 2005: 18:44 #5062Crush_DummyKatılımcı
selam mad max serilerini izlediyseniz orda meshur max in araci interceptor da o sistem mevcut bence o sistemin en guzel gosterildigi aktarildigi filmdi cok gaza getiriyordu 600 hp idi ve o arac gercekti film icin yapilmis taklit degilmis… ama galiba film icabi uydurmasina baska bir yakit kullaniyordu blower benzin degilde nasil oluyorsa nitro cekiyordu kullaniyordu (eger bu gercek olabiliryorsa bilen biri varsa aciklasin yahu merakta kalmayalim) yanlis hatirlamiyorsam… hatta blower a basip kaciyordu adamlardan blower iin yakiti bitince soferlik becerilerini kullanip adamlara arkadann gumm
-
16 Haziran 2005: 18:56 #5063Chevy_Killer_89Katılımcı
Nitro metan gazı olmasın….olmayabilir buyuk bir ihtimal.Çünkü nitro-metan gazı funny car ve top fuel funny car lar da kullanılıyor.
Bu arada Mad Max in aracı bu…Bilmeyenler… 😡
[img:41e0d7213b]http://popularhotrodding.com/features/0405phr_falcon_01_z.jpg[/img:41e0d7213b]
[img:41e0d7213b]http://popularhotrodding.com/features/0405phr_falcon_02_z.jpg[/img:41e0d7213b]
[img:41e0d7213b]http://popularhotrodding.com/features/0405phr_falcon_05_z.jpg[/img:41e0d7213b]
16 Haziran 2005: 19:18 #5064Crush_DummyKatılımcı
evet nitro metan gazii olabilir cunku bir cok kere izledim sunu cok iyi hatirliyorum blower icin ayri bir yakit kullaniyor yoksa arac icin normal benzinde ariyordu …. simdi varmi oyle film yok.. hele ikinci filmin acilis sahnesinde cok var blowe kullanimi ayrica aciyordu vitesten dugme yapmis… yaninda da onun gibi harap olmus kopegi… heyt max baba… simdi mad max 4 yapilcakti iptal oldu muı durdu galiba yapimi ben oynaymayacam diye bide baska biri dusunuluyodu basrol icin ama mel gibson da olcakti filmde herhalde oyle olursa yol felan gosterecekti bu genc adama…gonul ister oyle olsun…. ama guzelim araba harap oldu ona yanarim..
-
27 Nisan 2006: 17:20 #5065avalonKatılımcı
O sistem blower bildiğim kadarıyla motorun üstüne montajlanarak motora sürekli taze ve soğuk hava sağlıyor ama tahriği motordan aldığı için bir kayıpta var örnek vermek gerekirse arabamız 250 hp blower 50 hp harcıyor ama 100 kazandırıyor yani bizim asıl kazancımız 50 hp aracımız oluyor 300 hp değerler doğru olmayabilir ama mantık bu.
-
27 Nisan 2006: 19:26 #5066transamumutKatılımcı
bu arabanın üstündeki blowerdir weıand(wayland) markası zaten bu marka genelikle air filter-intake manifold-supercharger ve blower üzerine çalışıyor.Ben filmi izlemedim ama şöle olabilir ayrı bi yakıt tankı var ise araçta saf alkol kulanilabilir 2 tankda ama ana yakıt tankındaki yani aracın kendi benzin doposunda ki benzinde kulaniliyorsa o zaman olmaz çünkü alkolden benzine geçerken ayarlar değişmelidir böle bi şey olamayacaği içinde benzin kulaniliyordur.
-
27 Nisan 2006: 19:28 #5067transamumutKatılımcı
bu arada kusura bakmayın ana yakıt tankı filan yazdım gemiye alışmışız arabayla çelişkiye düşüyoruz özür dilerim.
-
27 Nisan 2006: 20:19 #5068NOMADKatılımcı
Arkadaşlar otomobil söz konusu olduğunda BLOWER amerikan argosunda SUPERCHARGER ın ta kendisidir.
SUPERCHARGER ; Mekanik tahrikle hareket ettirilen (Kranktan Kayış yada zincir yardımıyla alınan hareket) ve havayı atmosferik basınctan daha yüksek basınçla motora pompalayan sisteme verilen addır.
Ancak blower sözlük anlamı itibarıyle daha kuvvetli hava akışı sağlayan sistemlere verilen addır. Bir çok takside şöfürü serinleten pille calışan pervanelerden tutunda birçok binada havalandırma kanalları vasitasiyla içerdeki havayı dısarı atan sistem dahi blower dır.
Birde SCOOP vardır buda supercharger ın uzerinde daha fazla hava yakalamak için kullanılan bir aparattır. Huni görevi yapar geniş yuzeyi ile hava toparlayıp superchargera yollar.
F&F da gördüğünüz parça scoop tur. Aşagıdaki resimde kelebekli scoop var, bunların onu tamamen acık olanlarıda vardır.
-
27 Nisan 2006: 20:23 #5069NOMADKatılımcı
bunlar scoop işte. hatta subaruların onundeki hava girisi dahi bir scoop tur.
-
29 Nisan 2006: 14:56 #5070burAAkKatılımcı
Benim bildiğim (çok iyi bildiğim asla sölenemez ) NOMAD arkadaşımızın resimlerindeki şeyler hava filtresinin hayvanisi.Çünkü ben bu tür malzemesi olan araç gördüm supercharger’ın üstünde karbüratör onunda üstünde bu parçadan vardı.Karbüratör’ün üstü filtre olacağına göre…(asla!! emin değilim!!! mantığımı yürüttüm!!! yürüdüyse tabiii!!!)
-
2 Mayıs 2006: 10:29 #5071NOMADKatılımcı
Doğru söylüyorsun, sırasıyla emme manifoldu, supercharger, karburator( ler), hava filtresi, scoop.
scoop un amacı daha fazla hava toplamak.
-
5 Mayıs 2006: 16:22 #5072burAAkKatılımcı
BRAVO BANA
-
5 Mayıs 2006: 19:50 #5073gtagucuKatılımcı
Peki bu scoop’tan alıp kaputun üstüne takıp enjeksiyonlu aracımızın hava filtresini buna bağlasak bir kazancımız olurmu?
-
6 Mayıs 2006: 02:35 #5074piyuAnahtar yönetici
performans amaclı yapılan bir mod… normalde yolda da kullandıgından seninki sinek-bocek ve hatta kus ızgarası gibi bisi olur
cold air intake filan tarzı seyleri biliyorsundur sen…onlar daha cok isine yarar…
-
20 Mayıs 2006: 01:47 #5075NOMADKatılımcıgtagucu wrote:Peki bu scoop’tan alıp kaputun üstüne takıp enjeksiyonlu aracımızın hava filtresini buna bağlasak bir kazancımız olurmu?
Taşındığım için uzun süredir nete giremiyordum ancak şimdi cevap verebiliyorum. Piyu nun söyledikleri bir anlamda doğru, eger standart hava emiş sisteminin üzerine bağlarsan teoride kazanç mutlaka elde edersin ama yaptiğin masrafa değermi tartışılır. Aracının hızı arttıkça havanın direnci artacak ve elde edeceğin verimde artacaktır.
Ancak daha belirgin bir kazanç elde etmek istiyorsan Piyu nun da söylediği gibi CAI yi blower ile adapte edebilirsin. chevellelerdeki Cowl induction, trans-am daki ram air intake, Shaker vs gibi sistemler bu amaç için fabrika tarafından üretilmiştir.
Aracının marka ve modelini söylersen daha aydınlatıcı bilgi vermeye çalışırım.
-
-
YazarYazılar
- Bu konuyu yanıtlamak için giriş yapmış olmalısınız.