Ana Sayfa › Forumlar › Forumlar › Güncel olaylar › Güneş ışı?ından 10 bin kat yo?un ışın
- Bu konu 4 yanıt içerir, 4 izleyen vardır ve en son 17 yıl 10 ay önce
Ýbrahim Gürkan GÜL tarafından güncellenmiştir.
-
YazarYazılar
-
-
19 Aralık 2006: 00:13 #807
tetrilejyonKatılımcıFransızlar, üçüncü nesil parçacık hızlandırıcısı “senkrotronu” hizmete soktu.
Güneş ışığından 10 bin kat yoğun ışın üretme kapasitesine sahip “senkrotron”, Devlet Başkanı Jacques Chirac tarafından hizmete sokuldu. Chirac, törende yaptığı konuşmada, “Fransa bugün eşsiz bir aygıta sahip. Bu, 300 metreden büyük muazzam bir tüp. Bunun cihazları milimetrenin binde biri hassasiyetle ayarlandı” dedi.
“Senkrotron” ışımasının, müşiş bir ışık kaynağı olduğuna dikkati çeken Chirac, bu ışının “maddenin kalbinin anlaşılmasını” sağlayabileceğini vurguladı.
“Senkrotron” ışınları, maddeye derinlemesine nüfuz edebiliyor ve mikro-kozmosun özelliklerinin anlaşılmasına imkan veriyor.
Dünyada 13’ncü, Fransa’da ise ikincisi inşa edilen “Güneş” adlı “senkrotron”un, dünyanın dört bir yanından yüzlerce araştırmacıyı çekmesi bekleniyor.
Tesiste, tünel içinde muhafazaya alınan 354 m çevre uzunluğuna sahip tüpte, ışık hızına yakın hızda hareket ettirilen elektronlar, muazzam bir enerji biriktiriyor ve ışıma meydana geliyor.
“Senkrotron” ışıması; fizik, kimya, elektronik, tıp, yer ve atmosfer bilimleri, çevre, tarım, kozmetik, eczacılık gibi hayatın çeşitli alanlarında kullanılıyor.
http://www.24haber.com -
21 Aralık 2006: 12:20 #11776
Mustafa YÜKSELKatılımcıabi şimdi bu muazzam bi enerji kaynağımı yoksa bu ışını üretmek için çok fazla enerjiyemi ihtiyaç var :S
aramızda fizikçi yada konuyu bilen varsa aydınlatabilirmi lütfen ilgimi çekti
-
21 Aralık 2006: 22:13 #11777
firrebirdKatılımcıhakkatten ya, baya ilgi çekici bi konuymuş
anladığım kadarıyla bahsi geçen elektron arkadaşlar çok hızlı hareket ettikleri yada ettirildikleri için ortaya büyük bi enerji çıkıyor.. ama bu iş kadar basit olmasa gerek
bu tarz aşırı hassas cihazlara da güvenemiyorum.. adam “milimetrenin binde biri hassasiyetle ayarlandı” demiş.. e bi ayarı bozulsa al başına bela
neyse canım sonuçta olaya hakim diilim, bunlar naçizane fikirlerim.. bilen bi arkadaş açıklarsa daha güzel olur
-
22 Aralık 2006: 12:15 #11778
Mustafa YÜKSELKatılımcıince hesaplar çoğu zaman tutmuyo
ben tükanda bi fizikçiye falan sorim
öğrendiklerim iyzarım -
3 Ocak 2007: 06:43 #11779
Ýbrahim Gürkan GÜLKatılımcıbu tür ışıma yapan parçacıklar tünellerde hızlandırılarak çarpıştırılıyor bildiğim kadarıyla bunların dünyanın oluşumu hakkında fikir vereceği söyleniyor ayrıca bu çarpışmaların günümüz süper bilgisayarları tarafından bile modellenmesinde güçlük çekmesi de olayın boyutunu bir nebze anlatır ayrıca o tünel dediği şeyin etrafı da %90 altın sarımdan(bobin) oluşuyordur.umarım yamulmuyorumdur yamuluyorsam da kusura bakmayın artık
-
-
YazarYazılar
- Bu konuyu yanıtlamak için giriş yapmış olmalısınız.