Ana Sayfa › Forumlar › Forumlar › Güncel olaylar › AMMAN HAA DIKKAT…..!
- Bu konu 12 yanıt içerir, 5 izleyen vardır ve en son 19 yıl 4 ay önce
illetyus tarafından güncellenmiştir.
-
YazarYazılar
-
-
26 Haziran 2005: 22:33 #280
illetyusKatılımcıEmin ÇÇLAŞAN 23 Haziran 2005
Aman haaa, kaza yapmayın
ŞıMDı yazacağım konuyu henüz bilmiyorsunuz çünkü pek çoğunuzun başına gelmedi. ınşallah hiç gelmez. Ancak, en ufak bir trafik kazası yaptığınızda olacakları iyi bilin ve aracınızı ona göre kullanın.Bizim gazetenin Ankara ıdare Müdürü Barbaros Muratoğlu birkaç gün önce önündeki bir araç aniden durunca, arkadan çarptı. Hasar çok az. Tamponlarda birkaç ezik. Trafik ekibi geldi, rapor hazırladı. Raporu ertesi gün karakoldan almaları söylendi. Bu aşamadan sonra yeni TCK uygulaması başladı!
Barbaros karakola gitti. Orada ifadesi alındı. O sırada karakola kızı kaçanlar, kahvede kavga edenler, hırsızlıktan yakalananlar getiriliyordu. ılgili polislerin işi başlarından aşmıştı. Barbaros’un vereceği basit bir ifade ister istemez 1.5 saat zaman aldı.
Şimdi yeni TCK sonrasında neler olacağına bakalım:
Barbaros’un ifadesi karakoldan Ankara Cumhuriyet Savcılığı’na gönderilecek. Savcı isterse Barbaros’u çağırıp ifadesini yeniden alacak. Gerek görmezse dava açıp doğrudan mahkemeye gönderecek. Barbaros bu kez mahkemeye gidip ifade verecek…
Çünkü kazadaki kusur oranını mahkeme belirleyecek. Taraflardan biri itiraz ederse bu iş için bilirkişi tutulacak. Dava en az 2 yıl sürecek.
Çok basit, ölümsüz, yaralamasız, alkolsüz bir kaza. Arabanızı yaptıracaksınız ama parayı cepten vereceksiniz çünkü yeni uygulamada dava bitmeden, kusur oranı mahkeme tarafından belirlenmeden, sigortadan para alamayacaksınız!
Eğer kaza yapar, karşı tarafla anlaşır ve ‘Ben paramı sigortadan alırım’ diye düşürseniz, tam yandınız. Sigorta sizden trafik raporunu ve mahkeme kararını isteyecek. Olmadığı için hiçbir şey vermeyecek.
Çstelik yaralama ve ölüm olmayan, sadece çok az maddi hasarlı bir kaza bile yapsanız, iki yıla kadar hapis cezasıyla yargılanacaksınız.
(ınanmayanlar yeni TCK’nın 179. maddesini okusun.)
Dahası var. Karakolların, savcılıkların ve mahkemelerin iş yoğunluğu korkunç artacak. En küçük bir kazada bu bürokrasi yaşanacak.
Yeni yasa 1 Haziran’da yürürlüğe girdi. Şu anda hemen hiç kimse bu gerçekleri bilmiyor.
ınşallah başınıza gelmez ama yaşadıkça neler göreceksiniz!
Bizim Barbaros öndeki aracın tamponuna hafifçe çarptı, başına bunlar geldi. Bundan sonra gelecekler ve yitireceği zaman da işin cabası! Varsayalım kavşakta başka bir araçla az hasarlı bir kaza yapmıştı. Trafik gelecek, ertesi gün karakolda ifade verecek, ardından belki savcılığa, sonra mahkemeye çıkacaktı. Celp bekleyecek, aracını cebinden tamir ettirecekti… Çünkü sigortadan parasını ancak mahkeme kararından sonra alması mümkün olacaktı.
Yeni TCK madde 179: ‘Ulaşım araçlarını kişilerin hayat, sağlık veya malvarlığı açısından tehlikeli olabilecek şekilde sevk ve idare eden kişi, iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.’
Şimdi küçük bir anımsatma yapayım. Trafik Yasası’nın 83. maddesi ile TCK’nın bu maddesi açıkça çelişiyor. Trafik Yasası şöyle diyor:
‘Yalnız maddi hasarla sonuçlanan trafik kazalarnda tarafların anlaşması halinde ve fiil başka bir suç oluşturmuyorsa, adli kovuşturma yapılmaz.’
Buyurun bakalım, şimdi hangi yasa geçerli? TCK mı, Trafik Yasası mı?
Yeni TCK 1 Haziran’da yürürlüğe girdi. Eğer o tarihten sonra kaza yaptıysanız, bunları yaşamaya başladınız demektir.
Eğer bundan sonra yaparsanız, yargılama-para-zaman açısından başınıza gelecek çok şey var! Küçücük hasarlı bir kazada bile iki yıla kadar hapis alabilirsiniz. Hakim bunu para cezasına da çevirebilir. (Para cezası henüz belli değil.)
Sadece siz değil! Karakollar, savcılıklar, mahkemeler yeni bir iş yükü altında boğulacak. Belki bu yazıda olayı abarttığımı zannedeceksiniz. Değil! Hadise aynen böyle. Aman dikkat edin, kaza yapmayın.
Kazada az veya çok kusurlu olmanız, ölüm veya yaralama olmaması hiçbir şey değiştirmeyecek.
Karakolda, savcılıkta, mahkemede gezineceksiniz. Sigortadan paranızı ancak mahkeme kararından sonra alacaksınız. Tamir paraları cepten gidecek!
Varsayalım Ankara’da yaşıyorsunuz ve otoyolda Gerede yakınlarında hafif bir kaza yaptınız. Gerede karakoluna-jandarmasına gidip geleceksiniz. ışi gücü bırakıp mahkemeye Gerede’de çıkacaksınız. Davanız kazanın olduğu yerde görülecek.
Paranız ve zamanınız bolsa, buyurun -hafif hasarlı- bile olsa kaza yapın!
Sonra da AB istedi diye apar topar kabul edilen tutarsız ve çelişkilerle dolu bu yeni TCK’yı hazırlayanlar için bol bol hayır duası etmeyi unutmayın !
-
27 Haziran 2005: 01:17 #5209
QurnyKatılımcımahkemelerde kapı kapı gezinmenin ne demek oldugunu bilirim
Mahvettiler ülkeyi,mahvoldu 😥 -
27 Haziran 2005: 10:46 #5210
Pontiac301Katılımcıbu siyasetide siyasetçileride şehir hayatınıda hepsini……ben 3 senedir işim gereği köyde yaşıyorum….bu dertlerdende kurtuldum oh be… allah şehirde yaşayanlara sabır versin…..en sonunda insanlar siyaset miyaset devlet demeyip birbirlerine dalıcaklar ve iş hepte b.ka sarıcak.gidişat hiç iyi değil………………..(aman derim….)…bu ülkede kimsenin gözüne batmycak kadar paran varsa derdin yok demektir….gerisi hikaye….
-
27 Haziran 2005: 11:02 #5211
illetyusKatılımcıSoylediklerine aynen katiliyorum ama merak etme…
O yukardakinin onceden belirlenmis! son kullanma tarihi yaklasti zaten……. 😆 😆 -
29 Haziran 2005: 14:06 #5212
piyuAnahtar yöneticiyazıyı hızlıca okumustum… gene ustunden bir gectim…. bu kanun suanda sadece Ankara’da uygulanıyormus… neden nasıl bilmiyorum. 1.Showtv’de anahaber’de cıkmıs… istanbul ankara nasıl baska olur demisler… 2. 155i aradım… bana taraflar anlasamassa veya yaralanmalı kaza olursa mahkeme devreye girer yoksa maddi hasarlı ve taraflarda bir anlasmazlık yoksa eskisi gibi devam ediyor dedi…
-
30 Haziran 2005: 10:30 #5213
illetyusKatılımcıBu yazidan sonra cok fazla bir detay arastirmasi yapmadim ama, Tarkanin arabasina carpip kactiklarinda basina gelenleri anlatmisti……Bu yazi ile hemen hemen uyuyor….Ustelik yuruluge giris tarihinden once idi.
Daha onceki senelerde ve cikarilan kanunlardada bir cok sefer ornegine rastlanan bir durum var….Bolgelerde gorev yapan devlet kurumlari yeni yururluge girecek olan bir seyi duyuyorlar ve daha kesinlesmeden “aman biz uyalimda ne olur ne olmaz” seklinde hareket edebiliyorlar..!!! Ozellikle karakollara bildirilmesi gereken “tamimler” hep gec geliyor….Buna kendim bir kac kez sahit oldum ve emniyetten birkac tanidigim kiside ayni seyi soyledi…..Hatta Tarkanin olayinda carpan kisinin plakasini karakola bildiriyor, polis tarafindan adres tespiti bile yapiliyor ama, efendim sahis ifade vermesi icin “kendisi gelmesi” gerekiyormus, yetkili tarafindan alinamazmis…!!!! Sen magdur kisi olarak arabani yaptiracaksin, bunlari faturalandiracaksin sonra bir avukat tutup sayet plaka tespit edildi ise mahkeme acacaksin………Yazaken bile darallar basti 😡 😡 -
30 Haziran 2005: 12:38 #5214
piyuAnahtar yöneticiBugun ogrendiğim bir detayı yazayım… ama bu Amerikan’lara (daha dogrusu kaskosuz araclara olmuyor)
arabanın kaskosu birde zorunluk trafik sigortası var… ornek olay anlatayım… maddi hasarlı bir kaza oldu… bir sokaktan cıkarken kaza oldu ve polis cagırdınız… polis sana %30 karsı tarafa %70 hatalısın dedi… karsı tarafın zorunlu trafik sigortasının fotokopisi, ehliyet fotokopisi ve ruhsat fotokopisini alıyorsun(bu arada tabiki sende karsı tarafa veriyorsun) … zaptı da alıyorsun… sonra kasko’nu arıyorsun… olayı anlatıyorsun… anlasmalı bir servise gidiyorsun… exper geliyor… evrakları veriyorsun… senin zararını kasko odeyip arabayı yaptırıyor… sonra zabıt ile karsı tarafın zorunlu trafik sigortasına gidiyor ve hata oranında masrafını tahsil ediyor… eger kaskon yoksa bunu sen yapıyorsun…
yani karsı taraf %30 hatalı ise ve sende 1milyarlık hasar var ise karsı tarafın zorunlu trafik sigortasına basvurup 1 milyar’ın %30’unu alıyorsun… karsı tarafta hasarının %70’ini senin zorunlu trafik sigortandan alıyor…
bence cok absurd bir durum olmustur…valla daha bu olayım cok yeni…tam zamanında yazıyorum…(taze taze sıcak sıcak….)
-
30 Haziran 2005: 21:26 #5215
illetyusKatılımcıYani su anlama geliyor…..
Karsi tarafin hata orani benden daha fazla olsa bile zabit tutma asamasinda ne yapip edip kendimi daha yuksek oranda hatali gotermem
gerekiyor oylemi….
(Sanirim ne yapilip ne edilmesi gerektigi bolumunu herkez anladi…)
Kisacasi su hic bir kele merhem olamayan ve niye verdigimizi bir turlu anlayamadigim zorunlu t. sigortasini iyice tirpanlamak icin bir yontem daha bulmuslar…… Ne guzel !
Sonucdaki cikan hesaba bakinca her iki taraftada hata oranlari ne olursa olsun toplamda BIR ARACIN HASARI odenmis oluyor..!!!
Baska bir deyisle yurt genelinde 10 aractan para toplayip kaza durumunda 5 araca odeme yap…….
Yani, her 10 aracdan 5′ i KERIZ…!Karsi tarafin zorunlu sigortasi gecmis yada yaptirmamis ise ne olacak…?
Ayrica Kaskonun zorunlu sigorta ile ne ilgisi varki karsi tarafin belgelerini onlara veriyorum….
Yaw bunlari duzenleyenler iyice manyaklastilarmi, yoksa benmi anlamiyorum ?
Hayirdir Dogan…bu anlattigin durum seninlemi ilgili…?
-
1 Temmuz 2005: 05:29 #5216
Mustafa YÜKSELKatılımcıyazıları arkadaşıma okudum o mahkemelik oldu sigortası olmadığından karşı tarafın kaskosuda bu arkadaşa 2 milyar ceza kesti işler karman çorman : (
şimdi mahkeme günü bekliyorlar
-
1 Temmuz 2005: 06:22 #5217
piyuAnahtar yönetici2 gun once bu tip bilgilere ihtiyacım oldu ama sonra gerek olmadıgı ortaya cıktı… bunları da tecrube etmis oldum…
olay su…
zorunlu mali sorumluluk sigortası yaklasık 130ytl gibi birsey ama yaptırmadıgında ya da yenilemediğinde cezası 1.700ytl 😯 yani istiyorsan yaptırma…
bu arada haklısın onu dusunmemistim… esasında sadece sigorta bile tumunu karsılaması gerekirken %50 olmasa bile oransal olarak yaklasık %100 olmayan bir bedel oduyorlar…
kaskon var ise kasko karsı taraftan tahsil etmen gereken bedeli senin adına tahsil ediyor… tabi once sana odeme yapıyor… yani sen arabana 3-4 milyar harcayıp sonra mahkemelerde adamın pesinde kosmuyorsun(tempest’ın arkadası gibi) kasko sirketi bunu yapıyor…sanırım alıyorlardır da….
OK?
(cok onemli not… ben ki cok titiz ve dikkatli bilirim kendimi… sigorta ve muayane’mi 1 ay gecirmisim… herkes bir kez daha kontrol etsin derim… aman ceza filan yemeyin cok buyuk rakamlar…)
-
1 Temmuz 2005: 09:41 #5218
illetyusKatılımcıBenim senelerdir dikkatimi ceken bir sey var…..
Bir donem egzost muayenesi sıkı kontol ediliyordu….
Bir donem ise motorlu tasitlar vergisi ciddi kontrol ediliyordu….
Bir donem baska bi sey….Yani bu kontrolleri yapmaya yetkili olan birim, neyi daha sıkı kontrol ediyorsa onun parasi tamamen yada bir kismi o birimin kasasina gidiyor.
Sonra bu degistiginde kontrollerde onem verdikleri seylerde degisiyor…!Ve bu ulkede buna “kontrol mekanizmasi” deniyor….Komik…!
-
1 Temmuz 2005: 10:21 #5219
piyuAnahtar yöneticiıste bak bu %100 dogru… bir ara emniyet kemeri revactaydı… aman derim surekli kontrol ediliyordu… sonra cep telefonu oldu… gecen gun cep telefonu ile polis’in onunden gectim hic takmadı bile… gozleri kopruye giren ticari aracları arıyordu….
birde isyerinin civarında bir ara surekli ceza yazılıp araba cekiliyordu… bu aralar hic olmuyor…
degisik birsey… sanırım ilgili amirin hassas oldugu konulara göre degisiyor…
-
1 Temmuz 2005: 21:29 #5220
illetyusKatılımcı1)Mesleki tirsaklik…..
2)Ustlere yalakalik….
3)Sahsi takintilari elinde firsat varken uygulatma….
4)Kisisel ego tatmini…..Ki bu durum madde 3’u de kapsar….
5)Bakin ben is yapiyorum balonu…..
6)Ust kademelerden gelen “kasa acik verecek, asilin” uyari anonsu….
…….
……
……..
…….
……..
😈 😈 😈
-
-
YazarYazılar
- Bu konuyu yanıtlamak için giriş yapmış olmalısınız.